Το Μάλεμε είναι χωριό των Χανίων Κρήτης, απέχει 16 χλμ από τα Χανιά και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Πλατανιά. Είναι γνωστό για την ιστορία, τα αξιοθέατα, τις καθαρές και όμορφες ακτές και την τουριστική υποδομή του. Οι κάτοικοι του Μάλεμε είναι γνωστοί για την Κρητική τους φιλοξενία και πρόθυμα θα σας βοηθήσουν αν χρειαστεί.

Στο Μάλεμε βρίσκεται το «Αεροδρόμιο του Μάλεμε» στο οποίο διαδραματίστηκε η σκληρότερη και σημαντικότερη μάχη της ιστορίας της «Μάχης της Κρήτης» κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα, το Μάλεμε είναι ένα μοντέρνο τουριστικό χωριό με σύγχρονες τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες, Διαθέτει ιατρείο, φαρμακείο, μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ταβέρνες, καφετέριες, βενζινάδικο, μεγάλα και μικρά καταστήματα πωλήσεων προϊόντων και καταστήματα πωλήσεων τουριστικών ειδών.

Η παραλία του Μάλεμε

Το ιδανικό μέρος για ηλιοθεραπεία, χαλάρωση και ρομαντικά δείπνα κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα. Η παραλία του Μάλεμε είναι μέρος της συνεχόμενης παραλίας από τα Χανιά έως το Κολυμπάρι. Επίσης, είναι μία από τις παραλίες του Πλατανιά που έχει βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία, η γαλάζια σημαία είναι χαρακτηριστικό της καθαριότητας και της ασφάλειας σε μία παραλία.

Μεγάλο μέρος της παραλίας είναι οργανωμένο με ξαπλώστρες και ομπρέλες ώστε να μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας άνετα και στη σκιά. Εάν πάλι προτιμάτε την ησυχία το υπόλοιπο μέρος της παραλίας είναι χωρίς ομπρέλες και με λιγότερο κόσμο. Η παραλία είναι μισή βότσαλο, μισή άμμο και το νερό είναι καθαρό. Επίσης, κατά τη διάρκεια της μέρας υπάρχει ναυαγοσώστης. Στον παραλιακό δρόμο του Μάλεμε θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και πάνω από την παραλία υπάρχει ένας όμορφος πεζόδρομος που μπορείτε να απολαύσετε μία ήρεμη βόλτα το απόγευμα. Επιπλέον, στην παραλία θα βρείτε πολλές ψαροταβέρνες και εστιατόρια οπού μπορείτε να γευματίσετε μετά το μπάνιο σας ή να απολαύσετε ένα δείπνο με θέα το ηλιοβασίλεμα. Από την παραλία φαίνεται το νησί Άγιοι Θεόδωροι. Το νησί δεν κατοικείται και είναι πάρκο διατήρησης του Κρητικού Αίγαγρου το γνωστό “Κρι Κρι”. Το νησί των Αγίων Θεοδώρων και το φαράγγι της Σαμαριάς είναι τα τελευταία δύο μέρη που κατοικεί το συγκεκριμένο είδος.

 

Αξιοθέατα στο Μάλεμε

Το χωριό του Μάλεμε δεν είναι μόνο γνωστό για τις τουριστικές του υποδομές, είναι επίσης γνωστό για την ιστορία του η οποία ξεκινάει από Μινωική περίοδο και συνεχίζεται με τα τρομακτικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης στο αεροδρόμιο του Μάλεμε τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης, στο Μάλεμε μπορείτε να επισκεφθείτε αρκετές ορθόδοξες εκκλησίες και πολλά μνημεία του Β Παγκοσμίου πολέμου.

 

GERMANIKO-NEKROTAFEIO
Γερμανικό Νεκροταφείο Μάλεμε

Πάνω από 15000 Γερμανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε Ελληνικό έδαφος. Το Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Μάλεμε (Deutschen Soldatenfriedhof in Maleme) είναι είναι ένα από τα δύο νεκροταφεία στα οποία βρίσκονται οι τάφοι των Γερμανών στρατιωτών. Το άλλο νεκροταφείο είναι το Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Διονύσου – Ραπεντόζης, στην Αττική.

Το γερμανικό νεκροταφείο βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε στη βόρεια ακτή της Κρήτης, σε απόσταση 20 χλμ δυτικά της πόλης των Χανίων και ένα χιλιόμετρο πάνω από το χωριό Μάλεμε. Απ’εδώ η ματιά μας χάνεται στον βαθυγάλανο κόλπο των Χανίων. Προς τα δυτικά απλώνονται κατα μήκος της πλαγιάς και μέχρι την άγρια κήτη του ποταμού Ταυρωνίτη οι ελαιώνες και πιο πέρα στο βάθος αναγνωρίζει κανείς αχνά το Μοναστήρι της Γωνιάς. Προς το Νότο υψώνονται τα Λευκά Όρη που φτάνουν μέχρι και τα 2.450 μέτρα. Η κεντρική ιδέα βάση της οποίας σχεδιάστηκε το κοιμητήριο αυτό ήταν η διάταξη των χώρων για τους τάφους των πεσόντων να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβολίζει τα τέσσερα σημαντικότερα πεδία μάχης, δηλαδή τα Χανιά, το Μάλεμε, Το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Το Νεκροταφείο ιδρύθηκε το 1974 από τον πρώην Γερμανό διοικητή Gericke. Στο χώρο αυτό έχουν ταφεί 4.465 Γερμανοί στρατιώτες από όλη την Κρήτη , οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αλεξιπτωτιστές που σκοτώθηκαν κατά την εισβολή στην Κρήτη.

Η φροντίδα του κοιμητηρίου γίνεται από τον Σύνδεσμο Φροντίδας Γερμανικών Τάφων Πολέμου (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.), έναν ιδιωτικό σύλλογο με έδρα το Κάσσελ, με εντολή της Γερμανικής Κυβέρνησης. Ο σύλλογος έχει αναλάβει τη φροντίδα παρόμοιων νεκροταφείων σε όλο τον κόσμο.

Πώς να πάτε: Πρώτα από όλα πρέπει να είστε στην παλιά εθνική οδό Χανίων Κισσάμου. 1)  Κατεύθυνση από Μάλεμε για Κολυμπάρι, μετά που θα περάσετε το ξενοδοχείο Mikes στον κεντρικό δρόμο του Μάλεμε είναι η πρώτη στροφή αριστερά, στο σταυροδρόμι θα δείτε το ξενοδοχείο Sunny Suites, οδηγήστε Νότια για περίπου 500 μέτρα και μετά θα δείτε μία ταμπέλα που λέει προς Γερμανικό Νεκροταφείο και δείχνει δεξιά ακολουθήστε το δρόμο για ένα χλμ και φτάσατε. 2) Κατεύθυνση από Κολυμπάρι προς Μάλεμε, αφού περάσετε το αεοδρόμιο του Μάλεμε θα δείτε ένα βενζινάδικο ΕΚΟ και μετά το ξενοδοχείο Sunny Suites, εκεί στρίψτε αριστερά και ακολουθήστε τη διαδρομή όπως περιγράφεται παραπάνω. Όταν φτάσετε μπορείτε να παρκάρετε στο ελεύθερο πάρκινγκ. Σημαντικό το νεκροταφείο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο.

 

minoikos_tafos_bellapais_hotel_chania
Μινωικός Τάφος στο Μάλεμε

Ο τάφος ανακαλύφθηκε τυχαία στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι ένας εκπληκτικός χτιστός τάφος της υστερομινωικής περιόδου. Η αίθουσα ταφής είναι 4 μέτρα στο ύψος, έχει τετράγωνο πάτωμα και καταλήγει στην οροφή σε πυραμιδικό σχήμα. Πρίν το χώρο υπάρχει ένα πέρασμα 14 μέτρων με πετρόκτιστα τείχη και το πάτωμα του χώρου καλυπτόταν με κοκκινωπό επίχρισμα. Η είσοδος είναι 2 μέτρα στο ύψος και 1,6 μέτρα στο πλάτος. Παρόλο που πολλά από τα ευρήματα εκλάπησαν κατά την ανακάλυψη του τάφου βρεθήκανε αρκετά όστρακα αγγείων και δύο σφραγιδόλιθοι. Ο ένας ήταν από χαλκό και ο άλλος από αχάτη απεικονίζοντας ένα ελάφι.

Το 1944 ο τάφος βομβαρδίστηκε και κατέρρευσε μέρος της οροφή οπού και γέμισε την αίθουσα με χώμα. Το 1966 έγινε η εκσκαφή του τάφου από τον έφορο αρχαιοτήτων Κ. Δαβάρα και το 1970 ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποκατάστασης του. Ο τάφος βρίσκεται 17 χλμ δυτικά από τα Χανιά στην τοποθεσία Καυκαλές.

Πώς να πάτε: Πρώτα από όλα πρέπει να είστε στην παλιά εθνική οδό Χανίων Κισσάμου. 1)  Κατεύθυνση από Μάλεμε για Κολυμπάρι, μετά που θα περάσετε το ξενοδοχείο Mikes στον κεντρικό δρόμο του Μάλεμε είναι η πρώτη στροφή αριστερά, στο σταυροδρόμι θα δείτε το ξενοδοχείο Sunny Suites, οδηγήστε Νότια για περίπου 500 μέτρα και μετά θα δείτε μία ταμπέλα που λέει προς Γερμανικό Νεκροταφείο και δείχνει δεξιά ακολουθήστε το δρόμο και μετά από περίπου 700 μέτρα φτάνετε. 2) Κατεύθυνση από Κολυμπάρι προς Μάλεμε, αφού περάσετε το αεροδρόμιο του Μάλεμε θα δείτε ένα βενζινάδικο ΕΚΟ και μετά το ξενοδοχείο Sunny Suites, εκεί στρίψτε αριστερά και ακολουθήστε τη διαδρομή όπως περιγράφεται παραπάνω. Ο δρόμος για τον Μινωικό τάφο είναι ο ίδιος με το δρόμο για το Γερμανικό νεκροταφείο. Σημαντικό, ο τάφος είναι ανοιχτός για επισκέψεις όλο το χρόνο

 

Ύψωμα 107 στο Μάλεμε

Το ύψωμα 107 βρίσκεται στην τοποθεσία Καυκαλές στο χωριό του Μάλεμε. Το σημείο εκείνο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στρατηγικής σημασίας. Όποιος έλεγχε το 107 ταυτόχρονα έλεγχε το αεροδρόμιο του Μάλεμε και την περιοχή γύρω από αυτό. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν το συγκεκριμένο σημείο ουσιαστικά κατέλαβαν ολόκληρη την Κρήτη. Η θέα από το σημείο είναι πανέμορφη και δίπλα στο σταυρό που φαίνεται στη φωτογραφία υπάρχει το πέτρινο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου.

Πώς να πάτε: Πρώτα από όλα πρέπει να είστε στην παλιά εθνική οδό Χανίων Κισσάμου. 1)  Κατεύθυνση από Μάλεμε για Κολυμπάρι, μετά που θα περάσετε το ξενοδοχείο Mikes στον κεντρικό δρόμο του Μάλεμε είναι η πρώτη στροφή αριστερά, στο σταυροδρόμι θα δείτε το ξενοδοχείο Sunny Suites, οδηγήστε Νότια για περίπου 500 μέτρα και μετά θα δείτε μία ταμπέλα που λέει προς Γερμανικό Νεκροταφείο και δείχνει δεξιά εκεί συνεχίστε ευθεία (μην στρίψετε δεξιά) μετά απο 1,5χλμ θα δείτε μία ταμπέλα που λέει Βλαχερωνίτισσα, 300 μέτρα μετά τη ταμπέλα υπάρχει ένα δέλτα, στρίψετε δεξιά και πολύ σύντομα έχετε φτάσει. 2) Κατεύθυνση από Κολυμπάρι προς Μάλεμε, αφού περάσετε το αεοδρόμιο του Μάλεμε θα δείτε ένα βενζινάδικο ΕΚΟ και μετά το ξενοδοχείο Sunny Suites, εκεί στρίψτε αριστερά και ακολουθήστε τη διαδρομή όπως περιγράφεται παραπάνω.